Blogosfera

Pierwszy rok za nami

Data dodania: 2015-12-02 19:56

Równo rok temu długie rozmowy zakończyły się dobrym dla miasta porozumieniem i budującym kompromisem. 2 grudnia 2014 roku zostałem wiceprezydentem Łodzi odpowiedzialnym za edukację, pomoc społeczną, rynek pracy, sport i rekreację, ochronę środowiska i gospodarkę komunalną.

Jaki był ten rok dla miasta? Przede wszystkim upłynął pod znakiem stabilności i zgody, które gwarantują sprawne zarządzanie. Za nami trudne decyzje, niełatwe rozmowy i skomplikowane rozwiązania. I chociaż jeszcze mnóstwo pracy przed nami, to dziś wiem na pewno, że idziemy w dobrą stronę.

Realizujemy duże projekty, ale nie pomijamy też tych mniejszych, lokalnych. Stawiamy duży nacisk na rozwój sportu z jednej strony budując i modernizując obiekty, z drugiej zaś dofinansowując szkolenie młodych zawodników. Wdrożyliśmy szereg rozwiązań i pomysłów, które sprzyjają dalszemu udoskonalaniu łódzkiej oświaty. Nie mogę nie wspomnieć o moim oczku w głowie, kampanii „Ucz się w Łodzi!”, która pomaga odbudować łódzkie szkolnictwo zawodowe. Tak przyjemnie słuchać uczniów, którzy podczas spotkań entuzjastycznie przyznają, że świetnie wybrali, a ich przyszły zawód jest spełnieniem marzeń i daje bezpieczeństwo zatrudnienia. Modernizujemy parki, tereny rekreacyjne, remontujemy ulice, chodniki, przystanki. Rozpoczęliśmy ogromny projekt rewitalizacji i przygotowania do nowej perspektywy unijnej. Robimy wszystko, by każdą złotówkę wydawać tak, by wróciła do łodzian pod postacią praktycznych rozwiązań. W ciągu minionego roku spadło bezrobocie, utworzone zostały setki miejsc pracy, a kolejne powstać mają wkrótce. Każdego dnia ciężko pracujemy, by Łódź była jeszcze lepszym miejscem do inwestowania, do pracy, do nauki. By Łódź była miastem, w którym dobrze żyć.

Zobacz profil polityka: Tomasz Trela (Pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi)